Antenne techniek door Marten v/d Velde, PA3BNT. 

Deel 7,  Windom antenne

Een artikelen reeks over antenne techniek.

 

TERUG

Tekeningen door Tom,PA2IP.

Een antenne die geschikt is voor het gebruik op meer banden is de Windom antenne. Deze antenne is jaren geleden ontworpen door Loren Windom, W8GZ, is erg populair onder veel radioamateurs. Het is een halvegolfstraler voor b.v. de 80 meterband en wordt niet in het midden en ook niet op 1 eind, maar op ongeveer een derde vanaf een uiteinde van de draad gevoed. Dus ergens tussen de stroom en de spanningsbuik op het punt waar de impedantie 300 Ohm bedraagt. Figuur 18a geeft een indruk van de vorm van de antenne. Figuur 18b toont de stroomverdeling voor de banden 80, 40 en 20meter. We zien dat voor alle drie banden de impedantie ergens in de buurt van 300 Ohm ligt. Voor de duidelijkheid van de tekening is de stroomverdeling voor de 10 meterband niet getekend maar hiervoor geldt hetzelfde.
De Windomantenne is geschikt voor frekwenties die onderling een even harmonisch verband hebben. In dit geval dus 80, 40, 20 en 10 meterband. Voor 15 meter is deze antenne niet geschikt. De antenne kan worden uitgebreid voor gebruik in de 160 meterband en wordt dan twee keer zo lang (26 en 52m) De lengten zijn niet kritisch omdat in de praktijk blijkt dat men de antenne meestal ophangt bij het voedingspunt waardoor de antenne vaak niet volledig gestrekt hangt en de stralingsweerstand de theoretische waarde slechts benadert. Verder is de aanpassing niet ideaal voor alle banden. Zo heb ik al eens een windomantenne gebouwd voor de 30 en 15 meterband. Deze banden hebben ook enigszins een even harmonisch verband. Als we deze beide antennes haaks op elkaar uitspannen en parallel voeden ontstaat, van bovenaf gezien, figuur 19. (Moxon noemt deze weergave in zijn boek "HF antennes for all locations"de Birds-eyes or worm-eyes view.)
De maten zijn voor een windomantenne voor 80-40-30-20-15 en 10 meterband. De andere getallen (26 en 52 m) laten ook gebruik op de 160 m toe. In mijn geval kreeg ik ook redelijke aanpassing op 17 en 12 meter. Zo ontstond een dubbele windomantenne voor alle 9 banden. Zoals u ziet zijn de maten zo ongeveer aangegeven, omdat zoals eerder vermeld, nooit op alle banden juiste aanpassing heerst bij zo,n compromis oplossing. De maten zijn dus richtlijnen.

73, Marten, PA3BNT

 

VERON