Nog meer antenne techniek 

door Marten v/d Velde, PA3BNT 

Dubbele hangmat antenne

TERUG

Tekeningen door Tom,PA2IP.   CQ-Friesland-noord november 2005
Een gestrekte dipool voor de 80 meterband is een halve golflengte, dus 40 meter. Daarvoor heeft niet iedereen de ruimte en moet er dus een compromis worden gezocht met behulp van verlengspoelen, traps o.i.d. Zoals blijkt uit figuur A loopt in het midden van de dipool (dus bij het voedingspunt X-X) de grootste stroom en hier straalt de antenne ook het meest. Naar de uiteinden toe wordt de stroom steeds kleiner en de straling dus geringer. Als we deze antenne noodgedwongen moeten verkorten, moeten we dat dus doen bij de uiteinden van de dipool.

 

Bij mij thuis kan ik slechts 14 meter kwijt voor een draadantenne, er van uitgaande dat deze vrij kan worden uitgespannen. Zo is de volgende oplossing bedacht; Vouw de einden AC en DB uit figuur C op zodat alleen de delen C-XX en XX-D stralen. (zie figuur B).

Toen ik deze antenne op het velddag terrein ophing kreeg ik al snel de opmerking; “Het lijkt wel een hangmat!”, vandaar de naam van deze constructie. Figuur D geeft de constructie weer. De antenne werd gevoed met open lijn maar lintlijn kan ook. Hierdoor kan de antenne ook worden gebruikt (b.v. met de CLL-Balun) voor de banden 10 t/m 40 meter.

Thuis heb ik met deze antenne op 80 meter gewerkt; UA2FCB, 9H1ZA, OE50VIE, EO60JM, RG9A, RP4P, UP60CH en vele anderen.

Tijdens het inmelden in het Nederlandstalig Amateurnet, de NAFRAS en DIG rondes kreeg ik goede rapporten. Het is geen wonderantenne maar voor iemand met weinig ruimte het proberen waard.

73 Marten PA3BNT

 

VERON