TERUG

Gepubliceerd in CQ-Friesland-noord juni 2004

De vakantie van 2003 heb ik doorgebracht in de Franse Pyreneeėn, vlak bij de grens van Spanje. Ik had wat HF spullen meegenomen waaronder mijn ICOM IC-707 mk2, een glasfiber hengelstok van 6 meter en een bos draad. In eerste instantie was het vooral de bedoeling om op 20 meter contact te houden met het vakantienet van Ben, PAoBWX, op ongeveer 14.287 Mc. Daarvoor had ik een groundplane achtige constructie gemaakt. Daarmee ging het uitstekend richting Nederland (ongeveer 1500 Km) en de rapporten lagen tussen 5-5 en 5-9+. Maar ook mijn Franse buren op de camping ontvingen mij uitstekend, alleen waren ze niet zo blij met de TVI.
Elektrisch gezien is het een dipool van 2 x 7,65 m waarvan een kant grotendeel als vertical is opgehangen langs de hengelstok van 6m. Om precies te zijn is de verticale straler een L geworden waarvan het uiteinde naar een boom was gespannen. Deze dipool heeft dus de halve afmetingen van een G5RV antenne. De voeding via openlijn heb ik laten vervallen en een balun "op lucht" met tweelingsnoer toegepast. Vanaf de balun liep ongeveer 10 m RG58u naar een kleine tuner (Transmatch configuratie).  De beste RSW over 50 Ohm kreeg ik op de 30 meterband. De antenne is op die band net iets te lang. (De resonantie frequentie als ½ golflengte ligt rond de rond 9,5 Mc.), waardoor de impedantie bij 10,0 Mc ongeveer 100 Ohm is. Op 40 en 20 meter werkte de antenne prima en was op deze banden te werken wat ik hoorde en meestal met prima S-rapporten.
De Twinbalun

Deze balun op lucht (zie ook de vorige nummers) is dus een breedband trafo die 50 Ohm asymmetrisch omzet naar 200 Ohm symmetrisch. De "Twin-balun" heb ik in de vorige nummers al laten zien.Hij is dus bifilair gewikkeld op een PVC buis van 4 cm. ( 2 x 17 windingen) In de vorige nummers heb ik de G5RV en de aanpassing uitgebreid behandeld. Hierbij nog even de schakeling van de balun.

Hieronder nog even een grafiekje van PAoKLS betreffende de demping van 30 meter tweelingsnoer.

De resultaten:

Wel, je krijgt na wat gestoei met een vishengel en een paar stukken draad een multiband antenne die het op 10 t/m 40 meter prima doet. Op 80 m lukt het lokaal dan ook nog wel maar het rendement is dan erg laag (gewoon te kort)

Op de 15 meter heb ik zonder problemen van af mijn vakantie QTH vele verbindingen gemaakt en ook met noord Amerika. Voor degenen die een kleine tuin hebben en/of geen draden bij de buren willen spannen, is dit misschien een oplossing die het proberen waard is.

Veel knutsel plezier en tot werkens (vanaf het vakantie adres?)

73' Henk, PA3CLL.

 

TERUG

          Tekeningen door Tom,PA2IP. (overzetting in Frontpage nog niet 100%)

VERON