TERUG

Gepubliceerd in CQ-Friesland-noord van oktober 2006

Op 1 januari 2006 had ik met 94 DXCC landen QSO’s gemaakt en met wat DXpedities in het vooruitzicht kwam het DXCC op 2 meter in zicht, dit jaar moest het gaan lukken! Januari 2006 stond in het teken van de expeditie van DL2NUD naar de Seychellen (S79HP) met een 14 elements yagi en 600 watt. Ik besloot de grote jongens in het weekend voor te laten gaan en op maandag 16 januari maakte ik een QSO. 
In februari 2006 ging een groots opgezette expeditie naar 3YoX (Peter I eiland) van start. Eén van de operators (WoRUN) had zich van te voren bekwaamd in het maken van digitale EME verbindingen en had EME spullen meegenomen. Na een paar (slapeloze) nachten stond op 16 februari 2006 een QSO in het log. Dat betekende naast een nieuw land en een nieuwe locator, óók een nieuw grootvak (EC)  èn een nieuw continent: Antarctica.

 

Ondertussen was ik aan het mailen geslagen met FM5CS (Remy) op het eiland Martinique. Een paar ‘CW-only’ EME-stations hadden QSO’s met Remy gemaakt en ik probeerde hem zover te krijgen het ook digitaal te gaan proberen. Op 13 maart 2006 was hij zover en we spraken een sked af: die lukte zowaar en na een half uurtje stond er weer een nieuw land in het logboek. Als dit zo door ging met een gemiddelde van één nieuw land per maand dan kon ik de magische grens van 100 landen in de zomer al halen…  

April 2006 was de maand van VU4AN op de Andaman eilanden. Joe DL9MS nam een enkele (kruis)yagi en een eindtrap voor 144 MHz mee maar werd achtervolgd door pech. Beide voorversterkers gingen kapot en de kale set bleek nogal doof. Hij werkte puur random en maakte bijna geen verbindingen. 

 

Op een gegeven moment verscheen hij op de EMEloggerpagina en maakte een paar skeds voor de volgende morgen: ik kreeg een sked op mijn moonrise.¹ We hoorden elkaar vanaf de eerste minuut en na 22 minuten was het QSO gemaakt. Hiermee was ik de eerste van de enige twee Nederlanders in zijn log.

 

Sinds Kerstmis 2005 was ik aan het mailen met Bob (Zl1RS). Bob werkt voor de Verenigde Naties en is al vanuit verschillende landen actief geweest. Nu zou Bob naar Soedan gaan en ik vertelde hem over mijn 2 meter DXCC plannen en vroeg hem 2 meter spullen mee te nemen. Bob beloofde mij een transceiver mee te nemen. In het voorjaar kreeg ik een mail dat de plannen waren gewijzigd en dat hij nu in Sri Lanka zat en de call 4S7CCG had aangevraagd. Een paar maanden later had Bob een station opgebouwd van 4 x 8 elementantennes (geheel gemaakt van lokaal gevonden materiaal) en een transistor eindtrap van 320 watt. 

Toen hij alles klaar had, meldde hij zich op de emeloggerpagina: hij ging CQ geven op een bepaalde frequentie. Ik hoorde hem nog niet, maar besloot hem aan te roepen.

Na een minuut of tien zag ik een signaal en dat was Bob. Hierna was een QSO vrij snel gemaakt en na een kwartiertje stond land 99 in het logboek. Ik was zijn allereerste verbinding vanuit Sri Lanka en daarmee had ik dus een first ² gemaakt.

 

In Quatar werd A71MA actief op 2 meter met een enkele yagi en 1 kW. Na een paar dagen luisteren naar zijn signaal wist ik dat hij zijn maximale groundgain had als de maan bij hem op 7 graden van de horizon stond. Via e-mail en MSN heb ik contact met Hamad gezocht en hij wou het wel proberen met mij: de tweede sked was raak en op 5 juni 2006 stond het honderdste land in het logboek!

                          Tot de volgende keer,     René Hasper PE1L.

 

¹ Groundgain. Dit effect kan je 5dB extra geven en kan optreden als de maan laag aan de horizon staat en een lob via de aarde naar de maan gaat en een andere lob rechtstreeks naar de maan. Dit is per locatie en antenne-situatie verschillend. Ik heb groundgain tussen oost en zuid met een maan tussen 0 en 10 graden boven de horizon. Ik houd mijn antenne op 0 graden en tussen 7 en 10 meter hoogte. Voor meer info zie http://www.qsl.net/oz1rh/gndgain/gnd_gain_eme_2002.htm

² First. De éérste verbinding tussen twee landen. Vanaf 50MHz  worden deze eerste verbindingen bijgehouden op de zogenoemde ‘firstlijsten’. Zelf houd ik lijsten bij van zes meter èn twee meter firsten, gemaakt vanuit Nederland op www.cqdx.nl

 

 

 

 

TERUG

         

 

 

VERON  A14 CQFRLN